Személyes eszközök
Ön itt áll: Főoldal A BUSZI-ról A BUSZI-2 technikai feldolgozása

A BUSZI-2 technikai feldolgozása

A hangok rögzítése és feldolgozása

A terepmunka során a hangfelvételek készítéséhez UHER márkájú hordozható szalagos magnót használtak, az adatközlő ruhájára csíptethető mikrofonnal.

uher_hatter_nelkul.jpg

UHER hordozható szalagos magnó

 

A hanganyagot ezek után szalagokról kazettákra másolták egy szalagos magnó segítségével.

 nagy_szalagos_magno_hatter_nelkul.jpg

Szalagos magnó

 

A szalagokat és a kazettákat ma az MTA Nyelvtudományi Intézet archívumában őrzik.

 

archivum.JPG   szalagok1.JPG

 Archívum

 

A BUSZI-2 kódolását és lejegyzését a kazettákról végezték pedálos kazettás asztali magnó segítségével.

 

 

pedalos_asztali_magno.JPG

 Pedálos kazettás asztali magnó

 

A BUSZI-3,-4 kódolása már a digitalizált anyagokból történt. A tesztfeladatok adatainak számítógépre vitelét egy kódolóprogram segítette, amelyet Sass Bálint készített.

 

Ahogy a technika fejlődése lehetővé tette, a hanganyagokat digitalizálták, majd sor került az anonimizálásra és végül az adatbázist az érdeklődő kutatók számára elérhetővé tették.

 

Az adatok számítógépes feldolgozása

 

A BUSZI-2 tesztadatainak kódolása során különböző számítógépes programok voltak használatosak. Az első időszakban a lejegyzők a dBase nevű program segítségével rögzítették az adatokat. Később azonban áttértek egy korszerűbb program, a FoxPro használatára.

3115.jpg

 A dBase program képernyőképe

A BUSZI-2 technikai feldolgozásáról bővebben a Working Papers in Hungarian Sociolinguistics második számában olvashat. Elérhető itt.

A tesztfeladatok közti keresést Blága Szabolcs keresőprogramja könnyíti meg, amely a regisztrált kutatók számára elérhető.

 

Oravecz Csaba és Sass Bálint a BUSZI-2 irányított társalgásainak lejegyzett szövegeiből számítógépes adatbázist készített. Céljuk az volt, hogy a BUSZI szöveges lejegyzéseiből olyan explicit nyelvi adatbázist hozzanak létre, amely lehetővé teszi a számítógép felhasználását a szövegek elemzésében és lekérdezésében. Az adatbázis részleteiről itt olvashatnak.

Sass Bálint elkészítette a BUSZI-2 irányított beszélgetéseinek keresőprogramját, amellyel bármilyen jelenségre rákereshetünk, az általunk megadott paraméterekkel. Ez a kereső a regisztrált kutatók számára hozzáférhető.

 

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek